Select Page

En walk in closet är så mycket mer än bara en förvaringsplats för kläder och tillbehör. Den representerar en värld av ordning och skräddarsydda designmöjligheter som passar såväl modestilister som praktiskt inriktade personer. Denna typ av garderob har blivit en eftertraktad del av heminredningen och erbjuder en uppsjö av funktioner och anpassningar som kan förvandla sovrummet till en mer sammanhållen och lyxig tillflyktsort.

Dessa välplanerade utrymmen tillgodoser inte bara behovet av organiserad förvaring utan är också en reflektion av individens personliga stil. Med varierade layouter kan de inredas med inbyggda hyllor, klädstänger, skoförvaring och till och med smyckeskrin. Ljussättning, färger och materialval är skräddarsydda för att passa just den stil och atmosfär användaren föredrar, vilket gör varje walk in closet unik.

Förutom att vara estetiskt tilltalande, är en walk in closet också ett bevis på funktionalitet och effektivitet. De underlättar sökandet efter dagens outfit genom att allt är synligt och lättillgängligt. Intresset för dessa garderober fortsätter att öka när allt fler uppskattar fördelarna med ett välorganiserat och tilltalande utrymme som gör livet lite enklare och lyxigare.

Planering och Layout

En noggrann planering och välgenomtänkt layout är avgörande för att maximera funktion och estetik i en walk-in closet.

Utrymmeskrav

En walk-in closet bör ha en minimibredd1,5 meter för enkel passage och 2,5 meter om man önskar förvaring på båda sidor. Längden kan variera men bör anpassas efter individens behov och rummets storlek. Standarddjupet för hyllsektioner och lådor är 60 cm.

Exempel på dimensioner för olika closet-storlekar:

Closet Storlek Minimibredd Rekommenderad Längd
Liten 1,5 m 2,0 m
Medium 2,5 m 3,0 m
Stor 3,0 m 4,0 m

Ljussättning

Ett effektivt ljusschema innefattar både övergripande belysning och riktad belysning för att belysa specifika områden som hyllor och lådor. LED-listen under hyllor ger en jämn belysning och skapar en lyxig känsla. Sensorstyrd belysning är praktisk och energieffektiv.

Golvplanering

Vid golvplaneringen bör de vanligast använda områdena, som klädhängare och hyllor, vara lättåtkomliga. Fri yta i mitten av closeten är viktig för en känsla av rymd och komfort.

Optimal placering i en golvplan:

 • Hängande förvaring: Upp till 170 cm i höjd for klänningar och rockar.
 • Hyllplan: Vanligtvis 30 cm i höjd emellan.
 • Skohyllor: Med ett djup på ca 30 cm placerade längst ner för lätt åtkomst.

Design och Anpassning

I utformningen av en walk-in closet är det avgörande att kombinera funktionalitet med personlig stil. Detaljerade val kring förvaring, material och dekorationer påverkar både användarupplevelsen och utrymmets estetik.

Förvaringslösningar

Förvaring är hjärtat i en walk-in closet. De behöver vara både praktiska och estetiskt tilltalande. Ett populärt val är modulära system som kan anpassas efter både rummets storlek och användarens behov. Skjutdörrar sparar plats och öppna hyllor gör det enkelt att överblicka och nå kläder och tillbehör.

 • Lådor med delare för smycken eller klockor
 • Skoställ anpassade för olika typer av skor
 • Multifunktionshängare för scarves, bälten och slipsar
 • Lådor i olika storlekar för underkläder och mindre plagg

Materialval

Materialvalen i en walk-in closet är fundamentala för både känslan och hållbarheten. Massivt trä ger en rik och varm känsla, medan laminerade ytor erbjuder ett mer kostnadseffektivt och underhållsvänligt alternativ. För de som önskar en modern touch kan glas och metall ge en känsla av elegans och rymlighet.

 • Träslag såsom ek eller valnöt för en klassisk look
 • Högglansiga ytor för en mer samtida design
 • Infällningsdetaljer i borstat stål eller koppar för en lyxig finish

Dekorationer och Stil

Dekorationer och stilval ger en personlig touch till en walk-in closet. De ska spegla användarens stil och komplettera hemmets övriga inredning. Belysning spelar en stor roll och kan både vara praktisk och sätta stämningen. Spotlights kan belysa specifika områden medan mjuka ljuskällor skapar en varm och inbjudande atmosfär.

 • Vackra handtag och knoppar kan agera som smycken för möblerna
 • Speglar strategiskt placerade för att förstora rummet och för användarvänlighet
 • Konstverk och personliga föremål som återspeglar personliga intressen och smak